Inloggen

Broodbakmachine Broodbakmachine ombouwen

Als je tijdens een oversteek brood wilt kunnen eten dan zal je het zelf moeten bakken. Voor het bakken heb je een oven nodig, of in ieder geval een of andere hittebron. Meestal wordt hier een oven voor gebruikt die fossiele brandstof gebruikt, zoals gas. Maar op met zonne-energie opgewekte elektriciteit kan het ook, en dat kan best efficient na wat aanpassingen aan een standaard broodbakmachine.

Het gebruiken van fossiele brandstoffen om brood te bakken is niet alleen slecht voor het milieu, het is ook nog eens erg inefficient. Bij verbranding van fossiele brandstoffen komen afvalgassen vrij (CO2, waterdamp, ofwel rook) en die moeten worden afgevoerd. Helaas wordt er samen met de afvoer van verbrandingsgassen ook warmte afgevoerd, en niet zo'n beetje ook! Het bakken van brood kost enige tijd, en gedurende die tijd wordt er veel warmte afgevoerd. Het verbruik aan fossiele brandstoffen is dan ook relatief hoog. Behalve dat het slecht is voor het milieu heb je ook te maken met brandstoffen die je niet zelf weer kunt bijproduceren, je bent dus afhankelijk van bevoorrading van buitenaf. Met alle kosten, geknoei en gehannes met adapters en dergelijke van dien.

image

Isolatie van het deksel van de broodbakmachine. De afdekplaat is hiertoe verwijderd. Tussen de afdekplaat en de buitenwand zat voorheen een holle ruimte.

Het voordeel van een elektrisch verwarmingselement is dat het rendement vanzelf 100% is. Stroom heeft vanzelf al de neiging om zichzelf in warmte om te zetten, en bij de meeste elektrische apparatuur is warmteproductie een ongewenst neveneffect. Maar als je stroom doelbewust in warmte wilt omzetten dan is dat reuze eenvoudig en moet je moeite doen om geen rendement van 100% te halen. Bij de productie van warmte door stroom is er geen zuurstof benodigd en komen er geen verbrandingsgassen vrij, dus in principe kan de bakruimte volledig worden afgesloten.

Helaas wil 100% rendement op de warmteopwekking niet zeggen dat ook alle warmte aangewend wordt om er brood mee te bakken. De meeste (alle?) broodbakmachines maken er een potje van en doen geen enkele moeite om de warmte te beperken tot waar deze gewenst is. De door ons uitgekozen broodbakmachine bezat geen enkele vorm van isolatie; de warmte werd opgewekt door een gloeispiraal in de ruimte rond het broodbakbakje, waarbij de ene wand werd gevormd door het broodbakbakje, maar de andere, dunne buitenwand, gewoon de warmte naar buiten af stond te stralen. De buitenwand heeft ook nog eens een grotere omtrek dan het broodbakje, dus we kunnen gerust stellen dat meer dan de helft van de energie verloren ging.

Gelukkig is daar natuurlijk wel wat aan te doen. Iedere broodbakmachine zit natuurlijk een beetje anders in elkaar, daarom geen pasklaar recept, maar na zorgvuldig uit elkaar halen van het machien kun je doorgaans wel bij de ommanteling van de bakruimte komen en daar steen- of glaswol omheen wikkelen. Ook het deksel, vaak dubbelwandig maar hol van binnen, is op een zelfde manier te isoleren.

De bakruimte waar het brood in zit heeft waarschijnlijk wel een soort ventilatiekanaal naar buiten, en dat moet natuurlijk open blijven! Het brood moet kunnen "ademen".

Het bakken van het brood zal door de isolatie niet worden verstoord; alle broodbakmachines hebben een thermostaat aan het bakje zitten dat het verwarmingselement afschakelt zodra de gewenste temperatuur is bereikt, en pas weer inschakelt zodra de temperatuur is gedaald. Dat dalen van de temperatuur zal nu veel langer duren dus het verwarmingselement zal ook pas veel later en korter worden ingeschakeld.

Kooptips

  • Koop een apparaat met een laag wattage. Voor het totale energieverbruik maakt het niet uit, maar voor het rendement van je omvormer is het beter als het aantal Watts zo laag mogelijk is. Liever wat langer stoken op een lager wattage dan korter stoken op een hoog wattage.
  • Koop een apparaat waarbij je flexibiliteit hebt in de programma's. Kneden kun je zelf doen, bakken niet. Het is dus handig als je de optie hebt om bij energieschaarste zelf het brood te kneden en je dus deze programmastap kunt overslaan.
  • Koop geen groter apparaat dan je nodig hebt. Hoe groter het apparaat, hoe groter de energieverliezen.
  • Onze broodbakmachine die je op deze foto's ziet, bleek niet tegen dagelijks gebruik te kunnen, de motor is niet sterk genoeg en na verloop van tijd kon hij niet meer kneden. Bakken bleef wel werken. Onderweg zijn we nog een andere cruiser met exact dezelfde broodbakmachine tegengekomen en.... met precies hetzelfde probleem! Koop deze machine dus niet.
laatste
eerste
(Laatst gewijzigd op )

Reacties

Naam:
Email:
Tekens over:


contact