Inloggen

Energie Energiebeheer op de boot

Energie is een schaarse voorziening op een zeiljacht. Gelukkig zijn er mogelijkheden om aan de ene kant het energieverbruik te beteugelen en aan de andere kant de instroom van energie te maximaliseren.

MPPT Laadregelaars - Haal meer energie uit je zonnepanelen > Artikelen > Energie > MPPT Laadregelaars

Praktisch ieder zeiljacht maakt gebruik van zonnepanelen om stroom op te wekken. Het grootste probleem met zonnepanelen op een zeiljacht is dat er niet genoeg plaats is om de eigenlijk gewenste oppervlakte aan zonnepanelen kwijt te kunnen. Een tweede probleem is dat het onvermijdelijk is dat zonnepanelen vaak deels in de schaduw van "iets" komen te liggen, zoals een zeil, of in het gunstigste geval een stag. Om je stroomproductie te maximaliseren moet je proberen om zoveel mogelijk energie te oogsten uit je zonnepanelen, ondanks schaduwen en een sub-optimale invalshoek. En dat kan het beste met een zogenaamde MPPT laadregelaar.

Broodbakmachine
Broodbakmachine - Broodbakmachine ombouwen > Artikelen > Energie > Broodbakmachine

Als je tijdens een oversteek brood wilt kunnen eten dan zal je het zelf moeten bakken. Voor het bakken heb je een oven nodig, of in ieder geval een of andere hittebron. Meestal wordt hier een oven voor gebruikt die fossiele brandstof gebruikt, zoals gas. Maar op met zonne-energie opgewekte elektriciteit kan het ook, en dat kan best efficient na wat aanpassingen aan een standaard broodbakmachine.

contact