Inloggen

De naam Omweg Waarom ons zeiljacht deze naam heeft gekregen

Een Omweg
Een Omweg
San Blas, Kuna Yala, Buporgana
Voor dit soort prachtige plekjes wil je wel een Omweg maken, toch?

Ons zeiljacht had op het moment dat wij haar hebben gekocht, elf jaar rondgevaren onder de naam "Momo". Wat zoeken op internet leerde ons dat er wel heel veel "Momo's" rondvaren, vooral ook op het gebied van wereldzeilers. En toen we, vlak na het bezichtigen van "Momo", ten behoeve van ons SRC-examen in een haven aankwamen, was de eerste boot die we zagen liggen wederom een "Momo". Dus, ondanks het (bij?!)geloof onder zeilers dat je een naam van een boot niet moet veranderen om ongeluk te voorkomen, hebben wij een andere naam gezocht; we doopten haar Omweg! (Edit: over bijgeloof gesproken, zie On The Rocks.)

Om ons zeiljacht Omweg te noemen hadden we nogal wat redenen:

  • De naam "Omweg" heeft in onze gehaaste samenleving een wat negatieve bijsmaak. Alles moet efficiënt, op een zo snel mogelijke manier van A naar B. Maar op onze reis speelt haast geen rol; op onze reis zullen we vaak een omweg maken, juist voor de lol (in feite is de hele reis een omweg)! Een omweg is hier iets goeds, en dat willen we graag in uitdrukking laten komen in de naam.
  • We kochten het zeiljacht op Tenerife en we varen het naar huis. We gaan alleen niet rechtstreeks, maar nemen een aardige omweg.
  • Letterlijk genomen geeft de naam "Omweg" aan dat je weg om iets heen bereist. En wanneer is die aanduiding nu toepasselijker dan wanneer die weg je om de hele planeet heen voert?
  • De naam "Omweg" onthult ook een van de redenen waarom we deze reis ondernemen: Om weg te gaan! En weg ben je natuurlijk best wel een beetje als je ergens aan de andere kant van de planeet ronddobbert op 3000 kilometer afstand van de dichtsbijzijnde wal!
  • We denken dat deze wereldreis ook een soort Omweg in ons leven is. We hebben nog geen idee wat het precies met ons gaat doen, maar feit is dat je soms met een omweg terecht komt op plaatsen waar je anders nooit zou zijn gekomen.
  • De naam "Omweg" maakt leuke woordspelingen mogelijk. De naam van deze website is er één van (en is je de 'letterspeling' van de O al opgevallen?)

Reacties

Naam:
Email:
Tekens over:


contact