Inloggen

Waarom dit schip? Waarom we dachten dat dit zeiljacht voor ons ideaal is

Aankomst nieuw eiland
Aankomst nieuw eiland
San Blas, Kuna Yala

Ondanks ons gebrek aan ervaring kregen we door het lezen van vele verslagen van wereldzeilers toch een aardig beeld van hoe ons schip eruit zou moeten zien. Even snel als dat ons verlanglijstje groeide nam ook het aantal geschikte boten af. Uiteindelijk bleek het aanbod aan geschikte schepen helemaal niet zo groot!

Het verlanglijstje

De criteria die voor ons uiteindelijk belangrijk waren:

Budget
Iedereen heeft een budgetaire limiet. Het is een kwestie van een bovengrens bepalen waardoor je al flink kunt snoeien in het aanbod. Een beperking op het budget heeft ook het voordeel dat je moet gaan afwegen over wat je echt belangrijk vindt.
Lengte
Het moet niet te klein zijn, want je moet er per slot van rekening een hele tijd op leven en er moeten veel spullen mee. Maar groter is niet altijd beter; een grotere boot betekent meer kosten aan onderhoud en liggeld, minder handelbare zeilen, zwaardere ankers, etc. Voor ons leek de ideale afmeting ergens rond de 11 meter.
Ervaring
We wilden graag een boot met ervaring in het wereldzeilen. Niet alleen om ons eigen gebrek aan ervaring te compenseren, maar ook omdat we in alle verslagen lazen hoeveel geld, tijd en moeite het anderen kostte om een "gewoon" zeiljacht klaar te maken voor een wereldreis. Nu steken we zelf graag de handen uit de mouwen en zouden we het liefste zelf een boot bouwen, maar zonder ervaring maak je dan gemakkelijk minder goede keuzes en bovendien ontbrak ons het helaas aan tijd. Een boot die al voor een wereldreis is gebruikt heeft niet alleen bewezen oceaanwaardig te zijn maar de kinderziekten zijn eruit en de uitrusting is in ieder geval geschikt voor ons doel.
Materiaal en degelijkheid
Na het lezen van alle voors en tegens was het voor ons duidelijk dat het een aluminium schip zou moeten worden. Glasvezel is kwetsbaar en uiteindelijk net zo zwaar als staal. Staal is niet alleen zwaar maar ook nog onderhoudsgevoelig. Aluminium is daarentegen licht van gewicht maar toch sterk, dermate corrosiebestendig dat het ongeverfd in het zeewater mag liggen, geleidend voor stroom (bliksembescherming en handig voor SSB radio's), etc. Nadelen zijn er natuurlijk ook: verf houdt niet zo goed op aluminium dus de boot ligt doorgaans "kaal" in het water wat een "grauw" uiterlijk oplevert, en je moet goed uitkijken bij contact met andere metalen in verband met electrolyse.
Comfort
Bij comfort denken wij aan andere dingen dan electrische waterpompjes, warm water, leren stoelen, etc. Wij denken dan vooral aan vaarcomfort. We lezen steeds hoe zeeziekte de lol van het varen ook bij ervaren zeezeilers steeds weer parten speelt en we wilden dan ook een boot die stabiel in het water ligt, niet overdreven helt en weinig water in de kuip smijt.
Eenvoud
We wilden niet een boot die stampvol zit met nutteloze voorzieningen die veel onderhoud vergen of gemakkelijk stuk kunnen gaan. Waarom zouden we een electrisch drukwatersysteem moeten hebben als je ook met een voetpompje de kraan kan laten stromen? Een electrische ankerlier leek ons wel fijn maar voor de rest liever zo min mogelijk electronisch geneuzel.
Diepgang
We wilden zo min mogelijk diepgang. Minder diepgang is minder kans om koraalriffen te raken, meer kans om op idylische plekjes te ankeren, en de mogelijkheid om op ondiepe plekken te ankeren die voor de meeste andere boten onbereikbaar zijn.
Veiligheid
Dat veiligheid hier op de laatste plaats staat betekent niet dat we veiligheid ondergeschikt achten. Veiligheid staat hier als laatste in het rijtje omdat het eigenlijk vanzelf door de andere punten op het lijstje tot stand komt. De afmetingen en materiaalkeuze van de boot bepalen in belangrijke mate de veiligheid, evenals comfort en eenvoud.

Reacties

Naam:
Email:
Tekens over:


contact