Inloggen

ZwerfCat, Bahia 46ft Onze tweede boot

ZwerfCat in Raroia
ZwerfCat in Raroia
We zijn gezwicht. Van een oerdegelijk robuust aluminium schip naar een plastic catamaran. Als je onze oude pagina leest waarom wij dachten dat de Reinke geschikt voor ons is, dan zou je niet hebben verwacht dat we een paar jaar later over zouden stappen naar een 'plastic cat'. Maar eerlijk? We willen niet meer terug!

Ik schrijf dit terwijl we al iets meer dan twee jaar op deze nieuwe boot wonen en nu zouden we ab-so-luut niet meer terug willen naar ons vorige schip. Begrijp me niet verkeerd, het was een prima boot voor het doel dat we toen hadden. De situatie is veranderd en daarmee zijn ook de wensen veranderd. Toen we met Omweg begonnen te zeilen, wisten we nog helemaal niet of we uit het goede hout waren gesneden en of we zeilen überhaupt wel leuk zouden vinden! Bovendien zouden we maar 3 jaar weg zijn.

Na het oversteken van twee oceanen en het zijn in Frans Polynesië, besloten we dat thuis is waar wij zijn, met onze boot. Terug naar Nederland? Nee, liever niet. Druk en een veel te groot deel van het jaar is het grijs, nat, koud. Nee, ook al zouden we heus veel van daar missen, netto zijn we toch blijer met het leven op de boot. Dus het doel veranderde, nu moest het schip geschikt zijn om lange tijd op te wonen.

We wisten dat we veel ruimte zouden 'moeten' hebben omdat we ons huis zouden verkopen en ver weg zouden zijn van familie. Dat betekent dat het fijn is als familieleden langere tijd bij ons kunnen komen en dan echt hun eigen privacy hebben. Dat hebben ze op ZwerfCat, we hebben twee extra kamers met tweepersoonsbed en eigen badkamer. En in feite hebben ze zelfs de hele bakboord kant voor hen want wij slapen aan stuurboord. Op de vorige boot Omweg hadden we niet eens een extra tweepersoonsbed..! Prima voor korte tripjes maar niet voor lange vakanties. En natuurlijk hebben we de ruimte ook nodig voor onze grote honden, die waren tijdens de eerste twee jaar met Omweg thuis maar zouden nu met ons mee. Zij hebben natuurlijk wel genoeg ruimte nodig. Het was heel spannend of ze het wel leuk zouden vinden en of het allemaal goed zou gaan met hen op de boot maar gelukkig ging het meer dan goed en pasten ze zich echt ontzettend knap aan. Het werden in no-time echte zeehonden en misselijk zijn ze nooit geweest!

We wilden perse een goed zeilende catamaran, ook aan de wind, en eentje die mooi gebouwd is, niet zo'n torenflat! Sorry Lagoon, maar dat is dus echt een no-go (de nieuwe Lagoons dan he, de oude zijn prima. Geldt trouwens ook voor nieuwe Fountaine Pajots hoor; ze bouwen allemaal bushokjes tegenwoordig, de focus ligt op comfort voor huurders en niet op goede zeileigenschappen. Ja, lekker ruim zijn ze zeker maar voor ons is het wel heel belangrijk dat we overal goed en veilig naartoe kunnen zeilen). We wilden een stevige cat met goede prestaties maar wel met voldoende draagvermogen want we kennen onszelf en we wisten dat we echt wel veel spullen mee zouden nemen.

Tijdens de reis met Omweg hebben we ons goed kunnen oriënteren, veel andere schepen bekeken en met veel mensen gesproken en zelfs meegezeild op diverse schepen. Dat in combinatie met gedegen onderzoek op internet en beschikbaar budget, zorgde ervoor dat we wisten dat we een Bahia wilden. Eentje van voor 2004 omdat ze vanaf dat jaar wat problemen ontwikkelden door een nieuw productieproces.

We zijn nu, drie jaar na aankoop, nog steeds heel blij dat we die keuze hebben gemaakt. Het is een heerlijk schip, ze zeilt fantastisch, snel en goed aan de wind en erg comfortabel. Echt fijne zeileigenschappen en veel comfort en (opslag)ruimte. Hoe langer we haar hebben (en hoe meer verbeteringen we hebben aangebracht), hoe blijer we met haar zijn. Verbeteringen als: inklappende schroef, siliconen-antifouling, 1500Watt aan zonnepanelen in plaats van een generator, verbouwde stuurboordkant waardoor we nu een 'ownersversion' hebben met extra groot bed, meer ruimte en in plaats van een vierde slaapkamer, een werkplaats! Er is veel te vertellen maar dat komt later.

contact