Inloggen

Uitbreidingen Als we dan toch bezig zijn....!

Hoe leuk is het om een heleboel geld (gelukkig wel voornamelijk van de verzekering) en een heleboel tijd en moeite te stoppen in iets dat na alle investeringen in tijd, geld en moeite, weer gewoon was zoals het altijd was? Nou, niet zo heel erg leuk, vinden wij... Als we er dan toch zoveel in stoppen, dan is het eigenlijk wel veel leuker om de boot echt te verbeteren, dus dat gaan we doen!

Enkele van de geplande verbeteringen:

Verlenging achtersteven
Dit is geen eigen uitvinding; anderen hebben hiermee al geëxperimenteerd met hun Reinke S11. Voordelen zijn verbeterde vaareigenschappen vanwege de verlengde waterlijn, in het bijzonder wanneer het schip zwaar beladen is of op de motor vaart. Verder biedt het een soort zwemplatform. Niet echt geschikt om op te gaan liggen zonnen, maar wel een handige plek om duikspullen neer te leggen of andere spullen voordat je in of uit de boot klimt.
Draagbeugel voor apparatuur
De achterreling moest worden weggehaald om het schip naar de reparatiewerf te slepen. Aangezien daarop de palen stonden waar de radar, windgenerator, zonnepanelen en GPS antenne op waren gemonteerd, moesten deze spullen ook verwijderd worden. In plaats van alles op de oude manier te herinstalleren kunnen we net zo goed iets beters verzinnen, temeer daar we grote plannen hebben op het gebied van zonnepanelen.
Nieuwe relingen
Vanwege de nieuwe draagbeugel en de toevoeging van een reddingsvlot moet de achterreling anders van vorm worden. De voorreling moest vanwege schade sowieso worden gerepareerd. Dus nu we toch met aluminium aan de slag zijn besluiten we om al deze zaken opnieuw te maken, maar dan van aluminium. Dat geeft minder corrosieproblemen en minder onderhoud.
Diverse andere metaalgerelateerde verbeteringen
Vanwege de nieuwe motor, keerkoppeling en schroef, wilden we ook een schroefasrem monteren. We besluiten er zelf een te maken in plaats van er eentje voor veel geld te kopen. Verder zijn er nog wat verbeteringen, zoals extra kikkers, een nieuwe zwemladder, reddingsvlot, enzovoorts.
Elektronische verbeteringen
Veel elektronische apparatuur moet worden vervangen. Nu we toch bezig zijn besluiten we het hele schakelpaneel te vervangen. Ook moeten we een nieuw motorpaneel maken.

image

©
Tenerife
Stap 2: puntsgewijs de plaat onderaan vastlassen, op zo'n manier dat er geen knikken in komen maar het aluminium mooi rond loopt.

We zijn een paar dagen geleden (2 januari 2015) weer naar de boot gegaan om er weer lekker aan te werken. Wat een genot is het dat er de afgelopen weken zo hard is gewerkt! :-D Echt heerlijk is dat, om niet meer overal die gaten en deuken te zien, maar prachtig, netjes en goed gelast aluminium. Het gaat echt de goede kant op! Leuk ook dat de gelaatsuitdrukking is veranderd van de mensen die op de werf rondlopen; de eerste maanden na het ongeluk keken mensen ons meewarend aan, zo van 'och, arme zielen, wat een wrak, wat een werk, of dat ooit nog wat wordt....'. Dat mensen zo negatief waren, is niet vreemd, de boot was niet om aan te zien en aluminium lassen is een vak apart, een goede lasser vind je niet zomaar! Paul heeft met zijn laswerk in de afgelopen weken die uitdrukking van de mensen op de werf echter omgetoverd naar een blik waar bewondering en goede hoop uit spreekt, heel bijzonder om te zien en natuurlijk ook heel fijn om mee te maken! Last but not least: de surveyor (kundige technische man van de verzekering), komt frequent langs om alles te documenteren en deze man staat erg enthousiast te springen over de voortgang en de kwaliteit van het werk.

In de fotoserie onderaan deze pagina zie je hoe de verlenging/zwemplatform tot stand wordt gebracht. Het is wellicht voor iemand die er niet bij was, moeilijk om het goed te zien op alleen de foto's, maar het is heel bijzonder om te zien hoe Paul en Suso zo'n project aanpakken en gewoon 'klap-bam-boem' een platform in elkaar zetten. Op het moment dat ik dit schrijf, is het nog niet af maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat lukken.

Even geheel terzijde, maar Frans en ik hebben echt veel lol om de mensen hier op Tenerife. Het is januari, dus het is winter en mensen kleden zich daarop; er zijn ontzettend veel mensen die lopen met een dikke muts op en een sjaal om (we zagen zelfs mensen die de sjaal hoog over hun gezicht hadden getrokken) terwijl het bijna 20 graden is! Ook hebben we al meerdere hondjes gezien waarvan wiens baasjes dachten dat zij het ook echt heel erg koud moeten hebben en ze dus een lekker warm wollen dekentje op hebben gelegd. Hilarisch vinden wij het :-) Maar ik vraag me wel weer af hoe mensen van echt barre gebieden ons Nederlanders beschouwen als het bij ons 2 graden is en wij op onze beurt met sjaals en mutsen rondlopen....(maar dat is wel ECHT koud, toch???)

image

©
Tenerife
Frans zijn bed...

18 januari: Ik (Ilona) ben weer thuis en ik heb Frans tot mijn grote spijt achtergelaten in de stoffige hangaar! We hadden gepland om twee weken te blijven, maar dat bleek te kort; er was op dit moment voor ons nog heel veel nuttig werk te doen, ondanks dat we de afgelopen twee weken dagelijks meer dan 12 uren werkten en geen enkele dag vrij hebben genomen.

Het was inmiddels mogelijk om de 'pilot berth' in gebruik te nemen (dat is een eenpersoonsbed dat wordt gebruikt bij een oceaan-oversteek). Het is op deze haven toegestaan om te wonen op de boot, ook als die in de hangaar staat en ondanks dat Tenerife niet duur is, bespaart het toch wel veel geld als we geen appartement en auto hoeven te huren en natuurlijk maakt het de werktijd ook nog veel efficienter. Met zijn tweeen op de boot was nog niet mogelijk, dus verstand kreeg voorrang op gevoel en ik vloog terug naar Nederland en Frans blijft nog een weekje...

image

©
Paul Boelsma
Tenerife
Zo was het interieur toen ik er nog was, op 9 januari, en zo was het ook terwijl Frans in de boot woonde. Piepschuim en gaten in de vloer..

We zijn op 11 januari begonnen met een nieuwe radarbeugel, dat is een aluminium frame achter op de boot dat dienst zal gaan doen als drager van twee grote zonnepanelen (255 Watt per stuk), de radar, antennes, ankerlicht, windgenerator e.d. Toen ik vertrok, was deze beugel al vergevorderd en met een beetje geluk zit hij er zeer binnenkort op. Ons doel is om veel zonne-energie om te kunnen zetten tot elektriciteit voor de boot. Veel cruisers moeten toch best frequent hun motor een paar uur aanzetten om de accu's bij te laden. Wij vinden het een fijn idee om zo weinig mogelijk vergankelijke energie (diesel/gas) te gebruiken en juist zoveel mogelijk te doen met milieuvriendelijke zonne- en windenergie. Om die reden hebben we ook een magnetron gekocht voor in de boot; alles wat we niet op ons gasfornuis hoeven te verwarmen maar met zonne-energie warm gemaakt kan worden, is mooi meegenomen! We hebben de radarbeugel al tijdelijk op de boot gezet en wij vinden het visuele resultaat heel fijn; door de schuine lijn voelt de cockpit veel groter. Die avond hebben we voor het eerst sinds voor het ongeluk, op onze eigen boot gedaan alsof we weer in de 'cruiserswereld' zitten (dat wil zeggen: een borrel op de boot, in de cockpit). We beeldden ons levendig in dat we prachtige witte zandstranden zagen (in werkelijkheid was dit een -oorspronkelijk blauw en nu bijna wit- zeil over een boot naast ons, waarop zeker een milimeter stof ligt), en dat alle boten rondom ook achter anker lagen. De palmbomen hoefden we ons niet eens in te beelden, die zijn er echt en dat die niet op het zand stonden doet er niet toe! Het was een heerlijke rustige avond op een super strakke, kalme zee ;-)

Onze nieuwe cruisersvrienden zijn in de tijd dat wij aan het werk waren, van de Kaap Verden naar de Carieb overgestoken en ze zijn gelukkig veilig aangekomen. We hebben reuze veel zin om ze te volgen (niet alleen via de blogs maar ook zeker in real life met onze eigen boot)!

27 januari: Nog maar 1 nacht slapen en dan komt Frans weer thuis! Gelukkig! We hebben elkaar erg gemist en voor hem was het echt wel afzien om daar 24/7 in de troep op de boot te zijn. Het interieur zit er nog steeds niet in en een laag stof is onvermijdelijk. Frans slaapt tussen platen piepschuim, heeft geen tafel, geen schone plek. Maar hij heeft heel erg veel nuttig werk gedaan. Behalve wat in de slideshow hieronder te zien is, heeft hij de koelkast geïnstalleerd (die werkt op waterkoeling maar het gaat ook erg goed op het droge, zuinig en efficiënt!), de motor aangesloten, elektrische systeem binnen aangelegd, extra aftappunt in de dieseltank gemaakt (reserveleiding, voor het geval de ene verstopt zit), en gewoon veel bekeken en uitgedacht. Het was enerzijds afzien vanwege de omstandigheden in de boot en hangaar, maar anderzijds was het werken met Paul en Suso heel fijn en schoot het allemaal lekker op en was het dus ook fijn om aan de boot te werken. Toch kunnen we niet wachten tot het woensdagavond is en ik hem van Schiphol op kan halen! Maar daarna willen we ook graag snel terug om verder te werken en we kunnen niet wachten tot de boot het water in kan.
Reacties

Naam:
Email:
Tekens over:


Mooie duidelijke foto's.Weer veel werk verricht en slimme dingen bedacht en aangebracht.Nu maar hopen dat het grote genieten snel kan beginnen!
1
0

Frans Veldman
Dank je!
0
0

Alweer' n stapje verder.....
1
0

Ziet er goed uit !
3
0

Frans Veldman
Leuk dat jullie reageren!
1
0

Ilona Kooistra
Marc, en Ank, dank jullie beiden ook :-)
0
0

Heyhey!Goed bezig!Voor mij in Valence ff tyd doden..erg mooi hoor! Morgen doen wat ik vrydag had willen doen dan weer richting NL...werk ze nog daar tot laterzzzz!!
2
0

Hey bikkels, wat ziet het er al stukken beter uit! En wat een goed idee om er een zwemplateau aan te lassen!!! Vakwerk hoor. Leuk geschreven verslag en goede foto's.
2
0

Ilona Kooistra
Dank je :-D
0
0

Hey, Leuk om zo een beetje op de hoogte te blijven! Waar zijn de foto's :-) ?
2
0

Ilona Kooistra
De foto's stonden er niet direct op, maar inmiddels heb je ze wel gezien denk ik :-)
0
0

contact